Bahan-bahan
12 sudu makan (1 ½ stick) mentega pada suhu bilik (180 ml)
4 ulas bawang putih, dicincang
¾ cawan keju Parmesan parut (190ml)
5 sudu makan daun bawang segar dicincang halus
Garam secukupnya
Serbuk lada hitam /putih secukupnya.
1 buku roti Perancis
Cara PenyediaanDalam sebuah mangkuk gabungkan mentega dan bawang putih cincang. Tambah Parmesan keju, cincang daun bawang dan gaul dengan garam dan lada. Baiarkan sebati semua bahan-bahan.
Menggunakan pisau bergerigi, roti dipotong dua.
Letakkan roti pada selembar besar aluminium foil. Menggunakan spatula,sapukan campuran mentega di kedua-dua sisi setiap hirisan roti. Tabur dengan keju. Bungkus roti erat di aluminium foil dan biarkan pada suhu bilik selama 30 minit - untuk membolehkan mentega bawang putih untuk serap ke dalam roti..
Panaskan oven atau pemanggang. Letakkan aluminium foil berisi roti di atas pemanggang/oven dalm 3-5 minit. Matikan oven/pemanggang dan biarkan roti seketika..
Sajikan roti bawang putih panas dari panggangan. roti hendaklah hangat dan keju meleleh.
0 comments:
Post a Comment