Sila Klik

Saturday, January 22, 2011

Ikan Tenggiri Masak Asam



Bahan
  • 4 keping ikan tenggiri [boleh gunakan ikan selar atau merah]
  • [bersihkan..gaulkan dngan kunyit dan garam..goreng saperti biasa..]
  • 1 cawan air asam jawa [boleh gunakan cuka..3 s/b cuka + 1/2 cawan air]
  • 1/2 sudu kecil kunyit serbuk
  • 1 biji tomato buah dibelah 4
  •  minyak
  •  garam
Bahan hiris
  • 3 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia 1 biji cili hijau
  • 1 biji cili merah
  • 1 labu bawang besar
Cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan yg dimayangkan.
2. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
3. Bila dah mendidih masukkan ikan dan tutupkan api.
4. Hidangkan dengan nasi putih.

0 comments:

Post a Comment